Социалистите не искат да бъде приемана поправката в Наказателния кодекс, която се опитват да прокарат от ГЕРБ и ДПС

Парламентът днес започна работа, но не я довърши. 

 

Първоначално кворум имаше, но заседанието приключи предсрочно, тъй като този път бойкотът дойде от парламентарната група на „Коалиция за България”.

 

Социалистите не искат да бъде приемана поправката в Наказателния кодекс, която се опитват да прокарат от ГЕРБ и ДПС. Тя би отменила давността за престъпления на комунистическия режим.

 

Така игрите по интереси по отношение на законодателството продължават. Управляващи и опозиция отделиха доста от днешния ден да спорят по тази тема.

 

Ако считате, че по този начин единият ден ще говорите едно, а след два часа ще си променяте мнението, няма да се случи, г-н председател”, обърна се Цецка Цачева към председателя на НС Михаил Миков. 

 

Много съжалявам, че ви поканих вчера на тези консултации, защото когато се провеждат консултации, без стенограма, с хора, които са относително недобросъвестни, след това можеш да научиш какви разговори са се провеждали в сутрешния печат”, отговори Михаил Миков. „Ако оттук нататък желаете да провеждаме такива консултации, те трябва да бъдат със стенограф”, добави той. 

 

Бойко Борисов пък коментира пред журналисти, че е поел ангажимент за този кратък период да има кворум.

 

„Те обаче започват да играят нечестно. Пак имат упорна точка”, заяви Борисов. 

 

И добави: „Кой не знае, че всичките проблеми във финансовата система ги нанесоха те? Какво общо имам аз с тази работа? Аз ли ги пратих там ДАНС-МАНС всичките да правят арести и какви ли не глупости?".

 

Лютви Местан коментира, че от ДПС правят необходимото парламентът през тази седмица да се занимава със законопроектите, по които е постигнато съгласие на вчерашната контактна група. 

 

Това е положението! Според нашата Конституция парламентът може да се разпусне, когато падне правителството. Това ще продължи до 6 август. Надявам се все пак за този един месец да намерим начин да свършим полезни неща. Има поне 5-6 закона, които са важни и се надявам да минат”, заяви Антон Кутев.