Идеята намира и привърженици, и противници

Трябва ли да бъдат поставени видеокамери в храмовете? Според някои окото на Биг Брадър нарушава уединението на молещите се, докато според други охранителната техника пази крадците надалеч. 
 
Според противниците на идеята, камерата ни наблюдава тогава, когато искаме да сме сами и уединени в своята молитва.
 
В Троянския манастир са инсталирани няколко камери. Три наблюдават двора, обяснява игумена и допълва, че те наблюдават влизането на хората на определени места в светата обител и по този начин биват предотвратени намеренията на хора с нечисти мисли.
 
В манастира има апетитни ценности за крадците и те знаят това. Пример за такава ценност е чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, за която се вярва, че прави чудеса.
 
Деница е част от екипа, който работи по стенописите в манастира. Разказва, че в началото е била притеснена от присъствието на камерите, но впоследствие напълно забравила за тях.
 
На фона на ширещата се престъпност, повечето вярващи, които екипът ни посрещна пред вратите на манастира, са убедени, че охраната е по-скоро необходима.
 
От манастира ни увериха, че видеокамерите записват само картина, но не и звук. Също така, в стаята за изповеди няма записващи устройства.
 
Още по темата гледайте във видеото.