Парламентарното заседание на 3-и юли се отлага за утре

Парламантарният мир окончателно рухна. От ГЕРБ обявиха бойкот на пленарните заседания занапред. Това прави тяхното провеждане невъзможно, тъй като БСП и ДПС не могат да съберат сами нужния кворум, след като от "Атака" преди ден също напуснаха парламента. 
 
"Очевидно важните закони, макар и консенсусни, няма да бъдат приети. Следващото пленарно заседание ще се състои утре от 9 часа", обяви заместник-председателят на НС Мая Манолова след втория опит за регистрация, при който едва 106 народни представители бяха в зала.
 
Междувременно от ГЕРБ обвиниха управляващите от БСП и ДПС, че използват последните парламентарни „гратисни” дни на това Народно събрание, за да прокарват свои закони и да уреждат свои хора на различни постове. Затова опозицията се закани, че ще влезе в пленарна зала само веднъж и то, за да гласува оставката на кабинета „Орешарски”.
 
Управляващите обаче не остават по-назад и също обвиняват ГЕРБ, че играят нечестно и че не спазват уговорката да се гласуват и приемат само консенсусни закони.
 
По всяка вероятност парламентарната зала ще остане празна до 6-и август, когато се очаква държавният глава Росен Плевнелиев официално да разпусне депутатите. Не е ясно и дали бойкотът на ГЕРБ ще доведе до изтегляне на предсрочните парламентарни избори, които трябва да се проведат на 5-и октомври.
 
От партиите не се наеха да прогнозират дали парламентарният разрив ще ускори провеждането на предсрочните избори. Този въпрос засега остава в ръцете на президента. 
 
Какво коментираха Цецка Цачева от ГЕРБ, Мая Манолова от БСП и Лютви Местан от БСП – гледайте във видеото.