Причината са стачките на работещите в държавната електрическа компания

Гръцкият енергиен синдикат дръпна шалтера на 13 електроцентрали в страната с обща мощност от около 3400 мегавата заради стачки на работещите в държавната електрическа компания. Служителите недоволстват срещу проект за приватизацията на регулатора, информира БТА, позовавайки се на гръцките електронни медии.


В страната работят седем топлоелектрически централи, които са на лигнитни въглища и природен газ, с обща мощност 2200 мегавата, както и ВЕЦ-овете.


Властите твърдят, че досега няма проблеми с тока, тъй като понастоящем търсенето все още е много слабо. Очаква се обаче да възникнат проблеми в следващите часове на деня заради използването на климатици поради високите температури.


Препоръчва се хората да избягват возенето на ансансьори по време на протестите и да не използват енергоемки електрически уреди. Очаква се да има спиране на тока с продължителност от половин до един час, което ще се извършва в определен график.


Тази вечер от синдикатите планират протестен митинг пред централните офиси на електрическата компания ДЕИ в Атина. Протестиращите ще се съберат и пред финансовото министерство.