Реколтата от кайсии е почти напълно провалена заради пороите и градушките

Като изключително тежка се очертава годината за родните овощари. Заради пороите и градушките в голяма част от градините, реколтата от кайсии е напълно провалена. Стопаните предупреждават, че секторът е на път да изчезне, ако държавата продължава да не помага. 
 
Обикновено по това време на годината кайсиевите градини в силистренския край са натежали от плод, а кампанията по прибирането им е в пълна сила. Днес обаче картината е съвсем различна. 
 
Димитричка Търпанова отглежда 300 дка с кайсии, череши и праскови в района на Тутракан. Признава, че толкова лоша година не помни. 
 
Най-малко две години ще трябват на колегите да се възстановят след една такава тежка година. Въобще не е рентабилна обработката на плодовете, много от колегите предпочитат да ги оставят да окапят”, обяснява жената, която е и председател на сдружение „Българска кайсия”.
 
Стопаните са в неведение как ще покрият разходите си и как ще се издължат на фирмите за прерарати, които заради многогратните пръскания тази година възлизат на десетки хиляди лева. Най-големото им притеснение обаче е оцеляването на отрасъла.
 
„Лошото е, че сектор овощарство не може да разчита на национална подкрепа за новия програмен период 2015-2020 г., картината е още по-трагична от предния период, защото въобще не са предвидени национални помощи за такива тежки години”, обяснява още Димитричка.
 
Овощарите са категорични, че ако държавата продължава да пренебрегва сектора, българският плод ще изчезне напълно от трапезата ни.