От РЗИ-Варна забраняват къпането в тази зона

Здравните власти затвориха един от плажовете във Варна. До това се стигна след изследване на водата от Регионалната здравна инспекция. Експертите смятат, че наводнението в „Аспарухово” може да е замърсило Варненския залив и това да доведе до коремно-чревни инфекции на места. Става дума за Офицерския плаж, който е много добре познат на жителите на града и туристите в него. Редовно се носят слухове, че на плажа има микроби, които са болестотворни.

 

Eшерихия коли и чревни ентерококи са намерили от Районната здравна инспекция в проби от морската вода в зоните за къпане. Получените резултати значително превишават допустимите стойности по двата показателя, казва д-р Веселина Божилова от РЗИ-Варна.

 

Затварянето на офицерския плаж е само един от проблемите с водата. Проблемът с хигиената  до някъде ще бъде преодолян и от разкриването на безплатна пералня в Аспарухово. Много домакинства, а и доброволците които чистят, просто няма къде да перат дрехите си.

 

Малко парадоксално е при наводнение проблемът да е липсата на вода. Но от 12 дни питейната вода се раздава на хората в „Аспарухово”, а решение за него няма. 

 

Спасители ще има и по неохраняемите досега плажове от 15 юли. Общо 13 плажа по Черноморието, които активно се посещават от туристи, но са неаткративни за концесионерите, ще бъдат под наблюдението на водни охранители от БЧК. Има промени и в концесиите. Те вече ще може да са за по-дълъг период от една година.

 

Ивиците, към които няма такъв интерес, ще се дават под наем. А по-дългите плажове ще могат да се делят на части и за всяка от тях ще отговаря отделен концесионер, за да не остават неохраняеми големите зони край морето.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.