Електричеството беше спряно за по един час

Още по темата

Втори ден в Гърция има режим на тока. Хиляди домакинства останаха без електричество. В същото време синдикатите не отстъпват от позцията си срещу приватизацията на държавната електрическа компания. Ето защо растат притесненията за туристическия сезон. Доколко обосновани са те?


В горещите летни дни хиляди гърци останаха без електричество. Точно в 9 часа токът в един от големите квартали на Солун спря. А всеки наш опит да използваме електричество като например да изтеглим пари, беше увенчан с неуспех.


Така ние останахме без пари, а  по същото време Янис и сина му се опитваха да изхарчат своите, на тъмно.


Причината за спирането на тока е недоволството на работещите в Националната електрическа компания от предстоящата й приватизация.


„В момента съдът води дело, за да обяви стачката за незаконна. Но дори и да стане, ние ще продължим да спираме тока, просто ще го организираме по друг начин”, обяснява Панайотис Царамболидис от Генералната конфередация на гръцките работници.


А докато синдикатите ставаха все по-решителни, в този скъп квартал на Солун ток все още нямаше. И докато на някои това се отрази на бизнеса, на други им се отрази на лукса – не можеха да се приберат вкъщи, защото вратата у дома им е с автоматично отваряне.


А от опозицията също се противопоставиха на плановете за приватизация. Но това не реши въпроса със спрения ток, а тъмен Солун продължи да чака.


Час по-късно токът беше пуснат в квартала и май дойде време да си изтеглим пари.
Светлината отново се завърна в квартала. Но спирането на тока хвърли сянка върху предстоящия туристически сезон.


Светлана, Методи и малката са веси на почивка в Солун от вчера. А ваканцията без ток би била немислима.


И въпреки заканите, че стачката продължи докато приватизацията не спре, от гръцкото правителство увериха, че няма да позволи държавата да стане заложник на синдикатите.


Повече по темата гледайте във видеото.