Въпреки загубата от Джокович, Димитров продължава да пише историята на българския тенис

Българската гордост в световния тенис Григор Димитров не успя да стигне до финала на най-престижния турнир "Уимбълдън". След дълъг и оспорван мач нашата ракета загуби от сърбина Новак Джокович с 3:1 сета. Въпреки тази загуба, Димитров продължава да пише историята на българския тенис.

 

Досега двамата са изиграли пет срещи помежду си. След мача тази вечер равносметката е 4 към 1 победи в полза на Джокович. Независимо от резултата обаче, Гришо е победител с историческото си постижение - полуфинал на "Уимбълдън”. Той е и първият българин, който влиза в топ 10 на световната ранглиста. 

Още по темата

 

Неслучайно коментаторът на ВВС Джими Конърс определи играта на Григор Димитров на моменти като "перфектен тенис”. Американският тенисист Джон Макенроу също се изказа за българина много ласкаво, наричайки го "впечатляващ тенисист”. Друг шампион от "Уимбълдън” – Горан Иванишевич, предрече, че "Григор скоро ще спечели турнир от Големия шлем”.

 

"Григор вече е топ играч. Той победи Мъри в четвъртфиналите и заслужава респект. Това беше първи полуфинал за него, бори през цялото време. Беше доста труден двубой”, коментира минути след мача Новак Джокович.

 

"Само шансът не достигна на Григор днес. Въпреки загубата, това е един голям успех за него. Като цяло – празник за българския тенис. Както каза той в предишни интервюта, стъпка по стъпка осъществява своите мечти и според мен оформи една нова, голяма петица, в която той влиза. Всички се надяваме да попадне като класиране сред тях, защото с играта си на целия турнир наистина демонстрира чудесен тенис – тенис на новото поколение”, коментира генералният секретар на Българската федерация по тенис Георги Дончев.

 

Цели три часа България и българите по света стискаха палци на Григор Димитров. Стотици почитатели бяха дошли на стадион "Академик”, за да проследят на голям екран прякото излъчване на мача по Нова телевизия. Половината футболен терен беше запълнен от фенове на Григор Димитров. Само за три часа стадионът премина през цяла поредица от емоционални състояния – от надежда, през искрена радост, до разочарование и тъга от незаслужената загуба.

 

Какви бяха емоциите на феновете на "Академик" и в родния град на Гришо – Хасково, вижте във видеото.