От 365 дни на премиерския пост Пламен Орешарски е прекарал 40 в чужбина

От 365 дни на премиерския пост Пламен Орешарски е прекарал 40 в чужбина, според данни, които Нова телевизия поиска от кабинета по Закона за достъп до обществената информация. Назначени са 60 нови служители на администрацията на Министерския съвет и два пъти повече на граждански договори – 154 на брой.

 

Не е ясно обаче дали става въпрос за 154 души, работили за кабинета или например за един човек, на който са му възложени 154 задачи. Според експерти зад такива назначения може да се крие и корупция. Според юристи пък в класификатора на длъжностите в държавата, който определя изискванията за различните дейности в администрацията, такова нещо като граждански договор няма.

 

Над 150 граждански договори за година са твърде много, смятат от Центъра за изследване на демокрацията и поставят въпросите не се ли дублират функции и дали става въпрос за корупция. Позицията на юристите е, че така може да се заобикаля закона и да се назначават хора, които нямат нужната квалификация или опит.

 

По правило на граждански договор се назначават хора, ако в системата няма кой да свърши работата – при това става въпрос за нещо еднократно. 

 

Относно пътуванията на Пламен Орешарски се оказа, че за година той е бил на 20 посещения в чужбина. Прекарал е зад граница общо 40 дни срещу 50 000 лева за него и придружаващите го, които са били 27 души за различните визити. У нас премиерът е нощувал само два пъти извън София.

 

Иначе месечно администрацията в МС е струвала на данъкоплатеца над 660 000 лева – толкова са заплатите им. На всяко тримесечие обаче са получавали средно по още половин заплата.

 

Инспекцията по труда следи за това на какви договори работят в държавния и частния сектор. Ако при проверка се засече, че работодател прикрива реални трудови задължения с уж граждански, то тогава глобите са солени - може да достигнат до 20 000 лева за всеки неправилно сключен граждански договор.