Кристалина Георгиева остава сериозна кандидатура

Сергей Станишев да стане еврокомисар. Тази версия все по-често се лансира в Народното събрание. С оглед на последните събития, особено след изборите, тази номинация предизвиква доста неодобрителни реакции

 

Името му днес излезе от устата на Бойко Борисов, който дори го обвърза с ресор. Кристалина Георгиева обаче също остава сериозна кандидатура. От класацията със спекулациите, като че ли категорично вече отпадна правосъдният министър Зинаида Златанова. Така правителството може би ще трябва да избира между Станишев и Георгиева. 

 

В поредния ден на кулоарни спекулации най-осведомен се оказа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

 

"Сега разбирам, че ще номинират Станишев за еврокомисар през следващите дни”, заяви той.

 

Атанас Мерджанов от БСП коментира, че "неговите брътвежи" не отговарят на истината. Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви от своя страна, че никой не е разговарял с движението относно подобна кандидатура.

 

Местан припомни на останалите, че са на път да провалят поредната си уговорка. Въпросът с еврокомисаря трябвало да се обсъжда на масата на политическите консултации. Въпреки че от ДПС нямали намерение да се борят за свой кандидат, Лютви Местан не пожела да обрисува Станишев в образа на еврокомисар.

 

От БСП се опитаха да убедят, че правителството само ще си реши кого да предложи на Брюксел. Със същото упорство за правотата си остана и Борисов, който дори беше готов да се обзаложи, че Станишев ще бъде еврокомисар по емиграцията.

 

Новопоявилият се ресор всъщност е "Миграция”, а докато наддаването за Брюксел се разгаряше, се появи и още едно - отново около ДПС. Лютви Местан се почувства засегнат, че всички рязко започнали да се разграничават от партията му и да се надпреварват за това кой пръв ще се отрече от коалиция с нея. Той напомни, че след изборите по-актуален може да се окаже въпросът кого ДПС ще реши да подкрепи, а не обратното. 

 

В крайна сметка България предлага кандидат за еврокомисар, но Европейската комисия решава за кой ресор е подходящ. Неофициално обаче нещата стоят по друг начин - и в Брюксел има закрити преговори между правителствата, ЕС и представители на ЕП. Или с други думи - води се пазарлък за ресор. Подобни разговори текат в момента, тоест - доста преди изслушванията. 

 

Затова и много политици през последните дни коментират, че не е никак добра идея да решаваме кого да изпратим на изслушване в последния момент, защото теоретично останалите страни вече може да са договорили силните ресори. У нас се спрягаха амбициите за новия ресор "Миграция", както и за "Външни работи и политиките за сигурност".