Няма кой да изпита хиляди кандидат шофьори

Хиляди кандидат-шофьори могат да останат без книжки заради липса на изпитващи инспектори. Автомобилната администрация изпадна в кадрова криза и има крещяща нужда от служители, които да провеждат изпитите на начинаещите шофьори. 

 

Масово инспекторите в няколко града напуснаха заради ниското заплащане и невъзможността да получават подкупи след въвеждането на електронната система за изпити.

 

Пазарджик е един от градовете, останали без достатъчно изпитващи. От петима в местната дирекция на ДАИ сега има само двама. Затова се налага кандидат-шофьорите да чакат с месеци, за да минат изпит по кормуване.

 

Двамата инспектори в Пазарджик могат да изпитат на ден не повече от 20 души. Шофьорските школи в областта са 120, а в момента курсистите са над 5 000.

 

Недостиг на изпитващи има и в Търговище, Варна и Добрич. Според директора на автомобилната администрация една от причините за отлив на инспектори е и ниското заплащане. 

 

Засега дефицитът на изпитващи ще бъде временно преодолян с командироването на служители от други дирекции в страната.Те ще попълнят липсващите инспектори, до провеждането на нови конкурси и назначаването на още хора в автомобилната администрация.