Взета е втора проба от района на Офицерския плаж, резултати се очакват в понеделник

Ресорен министър, областен управител и кмет пиха морска вода за да успокоят хората, че в нея няма хепатит А. Това се случи близо до Офицерския плаж във Варна, за който преди няколко дни се появи информация, че туристите могат да се заразят с опасната болест.


Изказването дойде от професор Красимир Антонов, завеждащ отделение по хепатология в София. Той дори призова хората да си сложат ваксина срещу хепатит А, ако ще почиват на Българското Черноморие.


Заместник- министърът на туризма Бранимир Ботев определи това изказване като опит да се дискредитира страната ни като туристическа дестинация и като защита на лични търговски интереси. Здравните власти във Варна са категорични, че във взетите проби няма наличие на хепатит А.


„Черен ПР,  непочиващ на никакви реални доказателства. За да говорим за каквато и да било опасност трябва в 3 поредни проверки да има изменение на стойностите и то в растяща степен над критичния максимум. Такова нещо в България няма установено. Ако някой иска да си продава залежалите ваксини, генерирайки просто паника в обществото, това вече би трябвало да бъде обект на  разследване и действително прокуратурата би трябвало да се заинтересова”, коментира зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Бранимир Ботев.


Направили сме необходимото, за да почиват хората нормално и нямаме никакви препоръки към тях да се пазят от морската вода, от чешмяната вода и от каквото и да е”, поясни д-р Светла Станева, изпълняващ длъжността директор на РЗИ-Варна.

 

Припомняме, че първите проби, взети от морето в началото на седмицата, показаха завишени стойности на бактериите ешерихия коли и чревни ентерококи. Офицерският плаж във Варна все още е затворен за плажуващи.