През зимата сме изхарчили с 10% по-малко енергия за отопление и гореща вода в сравнение с 2013-а

По-ниски изравнителни сметки за парно тази година. Оказва се, че през зимата сме изхарчили с 10% по-малко енергия за отопление и топла вода, отколкото през миналата година. 

 

Преди две години, месец с парно в София ни е излизал средно 106 лева. Година по-късно – 100 лева. А през последната зима – не повече от 92 лева. За последните ниски сметки трябва да благодарим основно на по-топлата зима и на факта, че цената на парното беше намалена. 

 

Това, оказва се, има ефект и в другите градове. В Пловдив още не са готови с изчисленията, но за варненци топлото също е излязло по-евтино. 30% от клиентите на местната топлофикация са на прогнозен дял. 

 

И ако преди година да пускат парното у дома на месец е струвало средно 97 лева, тази зима, разходите са намалели с 21% – до 84 лева.

 

Началото на отпускарския сезон за топлинните счетоводители всъщност е сред най-напрегнатите периоди в годината. В тези дни, Мария Комарова отговаря на десетки  обаждания. Въпроси винаги има. Според Мария – причината е, че хората не четат внимателно сметките си.

 

Възползваме се от възможността да научим повече. Изравнителната сметка на всяка фирма изглежда по различен начин, но включва едни и същи неща. 

 

Всяка промяна в цената на топлото през годината също се отбелязва в сметката ни. Накрая пише колко енергия ни е начислена прогнозно – по данните от миналата година, и колко сме използвали реално – по данните от топломера. Както и разликата между двете.  

 

Не трябва да забравяме – възможно е сметката ни да бъде преработена. Но за това трябва да виним не топлинните счетоводители, а съседите си.

 

Процентът на неотчетени клиенти се движи между 3-4%. Тази година, отново сме в рамките на тези проценти”, заяви Ася Паунова, председател на Асоциацията на топлинните счетоводители. 

 

Ако не сме отворили на отчетниците на двете посочени дати, всеки допълнителен отчет променя данните за цялата сграда. Вариантът за неотчетените е да се свържат със счетоводителите. Но сега те трябва да платят за посещението им - между 20 и 30 лева за двустаен апартамент, в зависимост от фирмата.

 

Ако не сме доволни от сметката си - имаме един месец да се оплачем на счетоводителите. В средата на август вече трябва да започнем да се разплащаме с топлофикация - или тя с нас. Зависи кой на кого има да дава. 

 

Не трябва да забравяме, че преди броени дни, топлото скочи почти в цяла България, така че изравнителните сметки, които ще получим следващото лято, вероятно няма да ни зарадват толкова.