Канцлерът коментира, че случилото се е "сериозен проблем"

Пореден шпионски скандал обтегна отношенията между Берлин и Вашингтон. 
 
Случаят с двойния шпионин на Съединените щати, заловен в Германия, е "сериозен проблем",  заяви канцлерът Ангела Меркел. Германия още чака обяснение от американците, които са получили стотици документи от служител на германските тайни служби.
     
Ангела Меркел не избегна въпроса за заловения шпионин. По време на официално посещение в Китай канцлерът даде да се разбере, че вижда инцидента като важен:
 
"Що се отнася до германеца, работещ като двоен агент, разследването продължава. Ако подозренията се окажат верни, това е сериозен случай. Той е в очевидно противоречие с това, което бихме нарекли "взаимно доверие и сътрудничество" между партньори".
 
Заподозреният двоен агент от Берлин е служител на германското разузнаване. За две години той е предал на американците над 200 документа. Следователите подозират, че са му били платени около 25 хиляди евро. 
 
Това е вторият шпионски скандал между Германия и Съединените щати. Преди няколко месеца се появиха данни, че Вашингтон събира данни за стотици хиляди германски граждани и дори подслушва личния телефон на Ангела Меркел.