Позицията беше официално потвърдена пред външния министър на Русия – Сергей Лавров

Правителството даде зелена светлина за продължаване на работата по „Южен поток”. Въпреки временното замразяване на проекта страната ни даде знак, че подкрепя изграждането на газопровода. 
 
Позицията беше официално потвърдена пред външния министър на Русия – Сергей Лавров, който пристигна на официално посещение в София. Посещението на Лавров съвпада с 135-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете държави. Затова и поредицата от срещи на 7-ми юли протекоха в дух на сътрудничество и трайно партньорство. Основен акцент от визитата беше темата „Южен поток”. От София дипломат номер едно на Москва призова Брюксел за конструктивен диалог и поиска отстъпки, които да позволят довършването на газопроекта. Пристигането му беше съпътствано от протести и контрапротести. 
 
Припомняме ви, че точно преди месец правителството замрази българското участие по „Южен поток”, докато процедурата не се синхронизира с Брюксел. Изненадващият обрат дойде след като Европейската комисия заплаши България с наказателна процедура заради нарушения по проекта. Посещението на първия дипломат на Кремъл у нас обаче даде нов шанс за минаване на газопровода през страната ни. Премиерът Орешарски увери Лавров, че остава оптимист за „Южен поток” и проектът за газопровода е един от най-важните на наша територия. 
 
Същият знак дойде и от външния ни министър Кристиан Вигенин, който посочи, че проектът е  важен за енергийната сигурност на България, за региона и като цяло за ЕС. Министърът посочи и че подкрепата на неговото реализиране съответства с европейското законодателство и норми. 

Още по темата

 
По-сдържана подкрепа дойде от „Дондуков” 2. 
 
„България ще продължи да подкрепя проектите, които увеличават енергийната сигурност и диверсификацията, но е важно „Южен поток” да бъде съобразен с европейското законодателство”, на мнение е Росен Плевнелиев.
 
От София руският външен министър изрази готовност преговорите с Брюксел да продължат, но и поиска отстъпки от Еврокомисията:
 
„Москва настоява за строителството на проекта „Южен поток“ във вече определените за това срокове и призовава ЕК към конструктивен диалог. Европейският съюз има право да въвежда всякакви правила, но на базата на международните закони тези правила не могат да се въвеждат със задна дата.”
 
Братската дружба се потвърди и от резултатите в икономиката – нарастващи руски инвестиции, повече руски туристи и все повече закупени имоти от руснаци у нас. Пред Лавров българското правителство настоя за мирен изход в Украйна. Докато двете държави демонстрираха дружба, протести и контрапротести съпътсваха срещите на руския дипломат у нас. 
 
Руският външен министър предаде поздрави на българските държавни мъже от президента Владимир Путин и от министър-председателя Дмитрий Медведев. Българският дипломат номер едно Кристиан Вигенин получи покана за гостуване в Москва.