През последния месец страната ни е от рекордьорите по паднали мълнии в цяла Европа

С високите температури идва и опасността от гръмотевични бури. През последния месец България, Румъния и Италия са рекордьори по паднали мълнии в цяла Европа. Данните са от изследване на Британската метеорологична служба. 
 
Знаем ли как да се опазим, когато сме на открито?
 
Опасността да станем мишена на мълния е най-голяма извън града. Лесно можем да определим приблизително на какво разстояние от нас падат мълниите. Ако времето между светкавицата и гръмотевицата е под 10 секунди, значи имаме причина да се притесняваме.
 
Рецепта за оцеляване идва от хасковското село Гарваново – там хвърлят железни лъжици на двора. Истината е, че когато затрещи, железните предмети - пръстените, ланците, часовниците и чадърите - се превръщат в наши врагове. Опасно е да стоим в близост до антени, електропроводи и дървета. Не трябва да тичаме или пък да говорим по мобилния телефон. Ако бурята ни завари на плажа, най-голямата грешка е да влезем във водата.
 
Може да ви се стори странно, но едно от най-безопасните места по време на буря е автомобилът.
 
В по-голямата част от страната средногодишно падат по три мълнии на квадратен метър. Най-често ударите са в районите на София, Кюстендил, Враца, Гоце Делчев и около Пловдив. 
 
Повече гледайте във видеото.