В предаването бяха показани различни схеми за източване на пари от общината

Граждани на Видин се готвят да протестират пред общината, възмутени от скандални разкрития на предаването „Разследване”. Протестът е насрочен за 10:00 часа.

 

В предаването бяха показани редица нередности и злоупотреби в града. Разследването на Нова обхваща три аспекта – доходите и начина на живот на кмета, ремонтите във Видин и обществените поръчки за храна. 

 

От две години, малко след като 33-годишният Герго Гергов е избран за кмет, общината започва да купува от частна фирма на двойни цени храните на детските градини.

 

Документите показват още един факт. Общината работи от две години с въпросната фирма-доставчик без обществена поръчка за пакетираните храни. КЗК е анулирала обществената поръчка, спечелена от тази фирма. Кметът Гергов обаче не провежда нова и продължава да купува от нея, без никакъв договор.

 

Фирмата няма здравни сертификати и ценз за снабдяване на детски заведения.

 

Странно е и градоустройството и строителството, когато строи общината. Само за основния булевард в града държавата дава над 4 милиона лева за асфалтиране преди две години, а сега наполовина е разкопан.

 

Протест във ВидинКогато общината избира строители на проекта и подписва договори с тях, кметът се сдобива с джип за 100 000 лева. Купува го от голяма строителна фирма. Градоначалникът твърди, че за цената от 40 000 лева и то с кредит. 

 

Всички тези разкрития възмутиха гражданите на Видин и те организираха протест във Фейсбук.

 

„Нашата община е ограбена, а народът мълчи”, заявяват хората, които рано сутринта започнаха да се събират за протеста. „Мислим, че общината трябва д се лиши от една такава светла личност като кмета”. 

 

По време на напомнянето на разследването в „Здравей, България"  тази сутрин зрители съобщиха, че единият от най-големите кабелни оператори в града е спрял сигнала на Нова телевизия.