10,7% са хората без препитание за шестия месец

Всеки десети българин е без препитание. Това показват последните данни на Агенцията по заетостта. Макар че в сравнение с май безработицата у нас намалява, особено критична остава групата на младежите, където всеки шести  търси работа. Кои младежи имат по-големи шансове за работа и защо?


Безработните младежи у нас са около 59 000 души. С европейски пари Агенцията по заетостта иска да даде шанс за обучение и стаж на 7500. Затова от агенцията питат – какво искат работодателите. А ето и отговорите – профилите на хората са различни. Някои от тях са предпочитани от фирмите, а на други ще им е доста трудно да си намерят работа.


Всеки трети работодател иска да наеме млад човек в областта на услугите, особено търсени са барманите, сервитьорите и продавачите. Най-добре е да са със средно образование и да са от Хасково, София или Монтана, където има най-голямо търсене на такива кадри.


Най-нежелани са младите хора с добро образование, администратори от Търговище, Разград и Габрово. Ето и историята на един късметлия.


За приятелите си той е просто Ахмед. Но за фирмите, които търсят младежи, той е сред най-привлекателните кадри за наемане. Затова на борсата е бил за съвсем кратко – около 2-3 седмици.


Освен че намира работа като барман бързо, а и е доволен. Доволни са и шефовете.


„Търсим основно млади хора, защото те имат по-различно мислене, по-креативни са, по-живи са”, обяснява Слави Панайотов – управител на хотел.


Според проучването на Агенцията за заетостта Ахмед не е късметлия, а просто ценен кадър. В изследването сред 3700 работодатели близо 30 на сто търсят младежи за стаж или обучение в сферата на услугите. Основно сервитьори, бармани и продавачи.


„Преобладават секторите, които изискват образование средно или по-ниско, сектори свързани с по-неспецифична работа, без необходимост от опит, а по-скоро заетост и работа, която може да бъде научена в ход и то бързо”, твърди д-р Асен Ангелов – директор в Агенцията по заетостта.


Всеки десети младеж пък има шанс за работа в областта на счетоводството и производството на храни, облекла. Едва 5 на сто пък са фирмите, които се нуждаят от администратори и it-специалисти. Изводът на агенцията – търсене от фирмите има, макар и не на висококвалифицирани кадри. Но и младежите трябва да се постараят.


Според д-р Ангелов трябва да се обръща внимание и на възможностите на хората.


Изследването сред работодателите продължава и в момента. И за всички, които са се разпознали в профила на Ахмед или другите, които фирмите ще търсят - близо 70 на сто от работодателите ще търсят млади хора от септември. Затова да приготвят СВ-тата си.


Повече по темата гледайте във видеото.