БСП и ДПС са склонни да подкрепят предложения за актуализация на бюджета на НЗОК

Партиите в парламента се договориха поне на първо четене институцията да продължи да работи. Така поредният опит на Михаил Миков да убеди депутатите да влязат в пленарната зала този път се увенча с успех. 

 

Стана ясно още, че БСП са склонни да обмислят актуализация на бюджета на НЗОК. Не стана ясно обаче, ако това води и до промяна на целия бюджет на държавата, дали управляващите ще се съгласят да прекрояват цялата хазна. 

Още по темата

 

"Ако има предложение за актуализация на бюджета в частта му за Здравната каса, ние сме готови да участваме в разискванията”, заяви председателят на ПГ на "Коалиция за България” Атанас Мерджанов.

 

„Едно пиленце ми каза, че човек на висок пост във властта е предложил да се фалира Касата, каза Константин Тренчев от КТ „Подкрепа”.

 

Следобед ръководството на парламентарната група, заедно със зам.-председателя на Комисията по здравеопазване Емил Райнов, ще имат среща с представители на НЗОК и на Лекарския съюз, на която допълнително ще бъде уточнена позицията на "Коалиция за България".

 

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че също би подкрепил евентуално прекрояване на бюджета на Здравната каса. Добави обаче, че що се отнася до предложенията, които БНБ направи за сериозни наказания, когато се спекулира с банковата сигурност, то тези предложения ще бъдат разгледани наново, за да не се случат страховете на журналистите, че от една дума ще се влиза в съда.

 

ГЕРБ също участваха в срещата при Михаил Миков в лицето на Цецка Цачева. Лидерът на партията Бойко Борисов обаче предпочете да се срещне със синдикати и работодатели. Те алармираха за сериозни проблеми в началото на седмицата. Като че ли със синдикатите ГЕРБ са на една и съща позиция – проблеми има и те са много големи. С работодателите обаче влязоха в спорове.

 

За какво спориха те – гледайте във видеото.