Синдикалистът не назова източника си

Има сценарий да се фалира Здравната каса и негов автор е някой високо във властта. Сензационното твърдение е на синдикалния лидер Константин Тренчев. 

 

„Едно пиленце ми каза, че човек на висок пост във властта е предложил да се фалира Касата”, обясни той. Тренчев не назова източника си, но подчерта, че е човек на висок пост в правителството. 

 

Има двама свидетели според Тренчев на разговора, който се е провел в Министерския съвет. По думите на синдикалиста предложението за фалиране е дошло от човек с по-висок пост от заместник-минситър. 

 

И управляващи, и опозиция признаха, че бюджетът на Касата трябва да се прекрои, защото парите не достигат. Това стана ясно на среща при председателя на парламента Михаил Миков, на която той за пореден път се опита да изготви дневен ред, който да вкара депутатите в пленарната зала.

 

След като миналата седмица министър-председателят Пламен Орешарски беше категорично против идеята да се стига до актуализация на бюджета на Касата, управляващите отстъпват назад. Такава поне е заявката на партиите, които подкрепят премиера.

 

От Лекарския съюз казаха, че са им нужни поне не по-малко от 350 милиона лева, за да се закрепи проблемът със здравеопазването. 

 

На въпрос към Мая Манолова, зам.-председател на НС, откъде ще дойдат парите за прекрояване на бюджета, тя отговори: "Питайте Финансовото министерство".