Всички искат актуализация, но никой не казва откъде ще дойдат парите

Има сценарий да се фалира Здравната каса и негов автор е някой високопоставен във властта. Сензационното твърдение е на синдикалния лидер Константин Тренчев. В същото време, и управляващи, и опозиция признаха, че бюджетът на касата трябва да се прекрои, защото парите не достигат.  Всички искат актуализация, но никой не казва откъде ще дойдат парите. А без финансова инжекция – лекари и пациенти прогнозират, че системата може да рухне след септември.


Докато БПС и ДПС обсъждаха със синдикати и работодатели кризата в страна, се появи изненадващото разкритие, че някой високо във властта е предложил касата да се доведе до фалит.


„Станало е в Министерския съвет и е бил подхвърлен варианта да фалираме касата...и да назначим квестори, защото този надзорен съвет не е послушен - Каква би била ползата? - Де да ги знам ... Имало е такава приказка, двама  човека очевидци ми го потвърдиха на високо ниво - Участници в заседанието, така ли ? – Да, идеята е да не се актуализира бюджета. Не ви говоря за зам.-министър на по-високо ниво. - За министъра на финансите ли говорите? – Е, сега вие искате да ви кажа, та така кой е, отречете, ако не е той. Казвам ви, на ниво министър - Отречете, ако не е финансовия. – Миии, нямам мандат да го кажа”, обясни лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев.


„Не съм чула такова нещо, аз мисля че никой не бил посмял да направи”, заяви от своя страна управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.


„Фалит на касата означава фалит на здравето”, твърди председателят на Български лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.


Иначе, официално касата продължава да оцелява с наличните средства. Добрата новина днес е, че Надзорът на фонда дори реши да плати на болниците до 100% от изработеното за месец юни.
От друга страна, десетки болници в страната от месеци не получават парите, които са похарчили над определения лимит.


Болницата в Хасково, например, се справя трети месец със 70% от изработеното.
„Въпреки че до връщане на пациенти едва ли ще се стигне, работата в болницата ще бъде силно затруднена, ако касата продължи да плаща по-малко от изработените пари”, обяснява управителят на МБАЛ-Хасково д-р Славчо Близнаков.


„Съветът и на медици, и на пациенти към политиците е да мислят повече за хората и да намерят решение на проблемите в здравната сфера”, смята пациентът Калин Калинов.


В същото време лекари вещаят и все по-сериозен наплив на болни към лечебните заведения – заради страха, че системата може да колабира през есента.


„Има ръст при хората, които искат да се лекуват сега”, твърди шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов.


А сметките показват, че дори да се стигне до актуализация на бюджета, тя едва ли ще бъде с много над 200 милиона, при нужни поне два пъти повече.


От Агенцията по приходите могат да помогнат с едва 80 милиона лева. Според здравните експерти, единственият друг вариант касата да работи с по-малко средства е като ореже парите на болниците значително и ограничи приема на пациенти.


Засега топката е при Министерският съвет. Предстои кабинетът да реши дали могат да се намерят допълнителни средства за здраве до края на годината. След това предложението за промяна в парите на касата влиза в пленарната зала.

 

Ще заработи ли парламентът в крайна сметка или не и ще свършат ли нещо депутатите в оставащите дни до прекратяването на мандата на Народното събрание. Условието на ГЕРБ - за да влязат в залата беше да се прекрои бюджета за здраве.  


Само няколко дни след като премиерът Пламен Орешарски обяви че няма да има нужда от актуализация на бюджета на касата - днес управляващите партии, които стоят зад него вече са на друго мнение.


„Ако правителството реши в сряда и внесе промените  - ние ще ги подкрепим”, казва Атанас Мерджанов от БСП.


„Ще подкрепим, ако е нужно и актуализация на републиканския бюджет”, заяви от своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан.


И отговорът от страна на ГЕРБ.


„Ще влезем в зала”, твърдо заявява Цецка Цачева от ГЕРБ.


Днес синдикати и работодатели поработиха в НС повече от депутатите - срещнаха се най-напред с представителите на ГЕРБ. Синдикатите подкрепиха идеите на опозицията за актуализация бюджета на касата. Бизнеса, обаче предупреди - да не се всява паника.


В крайна и от ръководството на Народното събрание, синдикати и работодатели поискаха парламента да заработи, за да не се задълбочават проблемите. Именно на тази среща обаче председателя на парламента обърна внимание че в залата няма хора от ГЕРБ и „Атака”.


„Това е показателно....”, заяви председателят на 42-то НС Михаил Миков. И предупреди че ще загубим сериозни пари дори само, ако не ратифицираме договорки със Световната банка.


А колко тежко е финансовото състояние на държавата - анализ от бившия премиер Иван Костов очаквайте утре в „Здравей, България”.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортери: Деница Суруджийска и Нели Тодорова