Застрахователи увеличават срока за завеждане на щети след бурята от 3 дни на 2 седмици

Един загинал и няколко пострадали и много материални щети по автомобили и жилищни сгради. Това е равносметката от вчерашната опустошителна градушка, която удари София и Монтана. Шестима пострадали с травми по главата са потърсили помощ в „Пирогов”.

 

Само до 20:00 часа на 8-ми юли са получени над 150 сигнала за паднали дървета, наводнени сгради, спрян ток и много материални щети. Възрастен мъж е починал, след като е бил затиснат от паднало дърво в Борисовата градина.

 

Кв. „Лозенец” – като след бомбардировка Силният вятър, проливният дъжд и градушка с размер на орех, блокираха движението в столицата. Улиците почти навсякъде се превърнаха в канали, подобни на тези във Венеция. Големи щети има почти във всеки столичен квартал. Квартал "Лозенец" изглежда като след бомбардировка.

 

Столичният кв. ”Младост” - един от най-пострадалитеСтоличният квартал "Младост" е един от най-сериозно пострадалите. Почти всички стъкла по етажите на блок 40 в "Младост 1" са изпочупени. С просто око се виждат огромни дупки  по изолацията на сградата вследствие на огромните буци лед. Покривът и балконите са сградата също са пострадали. Пред блок 41 пък дърво е паднало върху автомобил, в който имало двама души. За щастие, няма пострадали. Към 08:00 ч. на 9-и юли дървото вече беше отстранено и нарязано от екипи на "Гражданска защита".

 

Апокалиптична картинка и ж.к. ”Люлин”В ж.к. „Люлин” ситуацията след невижданата буря не изглежда по-различно от останалите пострадали квартали в столицата.  И там има счупени стъкла на автомобили, изпочупени улични лампи, надупчени изолации на сградите и опасни дървета, които трябва да бъдат обезопасени. 

 

Пожарната: 107 души се отзоваха на над 120 обаждания от граждани„След разразилата се буря над столицата до към 19:30 ч. бяха получени над 120 обаждания от граждани. Екипите на столичната пожарна – около 26 на брой, със 107 пожарникари и спасители са изпратени веднага на адресите за оказване на помощ, отстраняване на опасните предмети – ламарини, мазилки, стъкла, паднали дървета и клони”, обясни за „Здравей, България” Тошко Тошев – зам.-началник на столичната пожарна. Според Тошко Тошев има полза от системата за предварително известяване, но не коментира защо досега не сме я чували.  

 

Проблеми заради градушката имаше и с въздушния трафик. Компютърната система на Летище София е била срината от токов удар. Последвала е 20-минутна забрана за излитане и кацане на самолетите. Бурята в София прекъсна за минути и мобилните комуникации. И към трите оператора постъпиха стотици сигнали от граждани, че не могат да се обаждат.

 

По заповед на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова вече са мобилизирани всички почистващи фирми за почистване на града след бурята.

 

Заради множеството щети върху леки автомобили застрахователите обявиха, че увеличават срока за завеждане на щетите на две седмици до четири седмици, в зависимост от дружеството. Още от днес се извиха големи опашки пред застрахователните пунктове за огледи.

 

Репортери: Вероника Димитрова, Николай Василковски