Американски учени провели експерименти, за да установят това

25 минути медитация могат значително да намалят стреса, установиха американски учени, цитирани от ЮПИ и БГНЕС.
 
"Все повече хора използват медитацията за намаляване на стреса, но знаем много малко за това колко точно трябва да я практикувате за успокояване на стреса и за извличане на ползи за здравето", заяви ръководителят на изследването Дейвид Кресуел.
 
За да установят това, учените подбрали две групи с участници, които трябвало да преминат през стресиращи тестове, използвайки два различни вида техники. Едната група от 31 участници били обучавани да практикуват осъзната медитация, като се подлагали на нея 25 минути в три последователни дни. Този вид медитация включва осъзнаване във всеки един момент на нашите мисли, чувства и заобикалящата ни среда.
 
"Когато практикуваме осъзната медитация, нашите мисли се насочват към това, което усещаме в настоящия момент, без да се връщаме към миналото или да си представяме бъдещето", заяви Джон Кабат-Зин, ръководител на програмата за намаляване на стреса чрез осъзната медитация в Масачузетския университет.
 
Другата група от 35 участници получили задача да анализират поезия. След тридневната подготовка участниците трябвало да решат трудни математически и логически задачи пред "оценители със строги лица". След това те оценили нивата си на стрес и били взети проби от слюнката им, за да бъдат измерени нивата на хормона кортизол.

Още по темата

 
Учените установили, че хората, практикували медитация, били по-добре подготвени да се справят със стреса. Те съобщили, че се чувствали по-малко напрегнати по време на тестовете, отколкото участниците, които чели поезия.