Банкерът и група български инвеститори се интересуват от банка Хипо Алпе Адриа, твърди медията

Група български инвеститори, включваща Цветан Василев и подкрепена от руската банка VTB, проявява интерес към закупуването на бизнеса на Балканите на национализираната австрийска банка Хипо Алпе Адриа, съобщава Ройтерс.

 

Трима са основните кандидати за закупуването на банката, а сделката може да стане факт до края на месеца, съобщават запознати източници. Бизнесът на Хипо в Югоизточна Европа се смята за неин основен актив. Банката беше национализирана през 2009 г., за да избегне фалит, който можеше да предизвика трусове в целия регион.

 

Василев е основният собственик на Корпоративна търговска банка, която бе поставена под надзор от БНБ миналия месец. Но до момента той не е коментирал информацията. VTB също не коментира съобщението.

 

Във вторник финансовият министър Михаел Шпинделгер каза пред парламента, че сделката може да бъде сключена до няколко седмици и че седем кандидати са заинтересовани. Бизнесът на банката в Югоизочна Европа включва шест банки и три лизингови компании в Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Черна гора.