Администрацията спъвала работата им и бави парите за профилактичните прегледи

Ветеринарите от цялата страна готвят протест. Те твърдят, че администрацията спъва работата им и бави парите за профилактичните прегледи за туберкулоза и други заразни болести по кравите, овцете и свинете. 

 

Преди дни Министерският съвет одобри тарифа, по която ще се плаща на ветеринарите. Тя обаче е твърде ниска и те няма да могат да покриват разходите по дейностите си. 

 

Лекарите предупреждават, че животните няма да могат да бъдат изследвани и имунизирани. Следователно качеството на месото, което ядем или млякото, което пием, е под въпрос. 

 

Ветеринари на протест заради мерките на държаватаВетеринарите ще изпратят писмо до Европейската комисия и смятат, че това поведение на държавата ще доведе до санкции в Брюксел.

 

"Опасността от разпространяването най-вече на туберкулозата, която започва да пълзи в Североизточна България, ще нанесе много загуби на животновъдите. Някои от тях вече фалират. Над 200 животни са заклани поради бездействието и липсата на адекватни мерки по локализиране и ограничаване на това заболяване”, обясни д-р Трифон Цветков от Българския ветеринарен съюз.