БНБ все още не е готова със сметките колко пари ще са необходими за отблокирането на КТБ

Управляващи и опозиция в спор за актуализацията на бюджета. Ще бъде ли прекроен напълно или само в частта за здраве? Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заподозря управляващите, че ще отблокират Корпоративна търговска банка (КТБ) с пари от резерва, а сметките все още не са готови. 

 

БНБ все още не е готова със сметките колко пари ще са необходими за отблокирането на КТБ на 21-ви юли, а политиците вече се заиграват и с цифрите, и с последствията.

 

Искам да знам с какви пари и откъде ще запушат дупката там и ако не се актуализира бюджета, как ще стане?”, попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

И бръкнаха дори в резерва ... словесно. Тези пари ще дойдат от резерва. А като се опразни резерва и не се попълни, при следващо бедствие какво се случва?”, продължи да задава въпроси той.

 

Според Явор Гечев резервът няма как да се изпразни. „Аз няма да коментирам Борисов, той има право да прави оценки, но има закони от Конституцията, не според мен, според БНБ. Когато кажат какво е положението, тогава ще преценим кой от вариантите да предприемем”, заяви Гечев.

 

Дали изобщо може да се стигне до помощ от резерва, не е ясно. Нито дори дали тази помощ ще е в размерите, които очертават от опозицията. Управляващите се защитиха с предвидените вече пари.

 

Но никой в парламента, умишлено или не, не спомена, че вече има осигурени пари и по друга линия, за да е сигурно, че на 21 юли при отварянето на КТБ и Креди Агрикол ще заработят нормално. Финансовото министерство пусна специална емисия ценни книжа и получи над 1 милиард и 200 милиона лева като заем, предимно от банкови институции. Брюксел пък изрично посочи, че страната може да налее до 3 милиарда лева за подкрепа на банковата система. Така или иначе, колко точно ще са парите и ще стигне ли сумата по трите вече чакащи пера, ще стане ясно в края на седмицата, когато от БНБ ще кажат какво е положението с КТБ. 

 

Междувременно обаче за нуждата от актуализация на бюджета се заговори и извън стените на парламента. 

 

Държавата не е пред фалит, в никакъв случай не може да се говори за това, държавата обаче е с бюджет, който трябва да се актуализира”, каза в „Здравей, България” Иван Костов.

 

Според него страната е в обща криза, а показателите в плановете на финансовото министерство са планирани твърде оптимистично и ще трябва да се прекроят. В противен случай, според него, можем да стигне до европейски санкции, заради свръхдефицит.