Кой и кога е знаел за градоносния облак?

Дългосрочните прогнози обещават да зачестяват явления като вчерашната градушка, паднала над София и Западна България. В същото време парите за борбата с тези бедствия за пореден път не достигат. 

 

В Бърдарски геран се намира една от ракетните площадки, които трябва да се справят с градушките.

 

Проблемът е, че активността на облаците е доста динамична. Облакът, който заплаши София, се е развил до степен „опасност от градушка” за 7-8 минути. За това време няма как институциите да координират предупреждение към хората. 

Още по темата

 

Агенцията за борба с градушките има 3 радара, които наблюдават по-голямата част от страната.

 

„Нашите системи го отчетоха веднага след неговото зараждане. След 7-8 минути той достигна София”, заяви инж. Николай Николов от Агенцията за борба с градушките. 

 

Агенцията обаче няма задължение да предупреждава когото и да било. Информацията за опасността в реално време се предава на РВД, Гражданска защита и БАН. 

 

От Столична община заявиха, че никой не ги е предупредил за предстоящия потоп. В общината разчитали на информацията от Националния център по хидрология и метеорология.

 

„За съжаление вчера нямахме предварителна информация и ни се наложи да реагираме на момента”, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

 

В Гражданска защита е постъпила информация за краткотраен валеж до 10 литра на квадратен метър. 

 

„Много трудно може да се следи в тези ситуации движението на облаците, така че цяла София да небъде травмирана от едно такова подаване на сигнала”, заяви ст. комисар Васил Василев, Пожарна безопасност и защита на населението. 

 

Бурята е била локализирана и от радарите на РВД.

 

Когато радарите открият облак, това не означава непременно, че той е градоопасен, обясняват специалисти. Именно затова необходимостта от предупреждения е спорна. 


 
В района на София ресорната агенция не е имало как да спре облака, нанесъл ледения погром. Около столицата няма ракетни площадки. Техен приоритет е защитата на селскостопанските райони и именно там са съсредоточени ракетите.