Гледайте "Събуди се" от 7.30 до 10 часа

"Политиците ни се боят да направят най-важната стъпка – да бъдат реформатори. Реформите струват скъпо, в държави като нашата те са болезнени, водят до отлив на гласове, отнемат проценти. Затова у нас има страх от реформи", каза журналистката от Нова ТВ Мира Иванова в интервю за Vesti.bg.

 

За това какво е интересно за нея в българската политика, как оценява избора на Сергей Станишев да избере Европейския парламент пред българската политика, както и какво да очакваме във воденото от нея предаване "Събуди се" по Нова ТВ (всяка събота и неделя от 7.30 ч.), четете в интервюто на Севделина Николова.

 

- Започна едно горещо политическо лято. Как вие като журналист ще отговорите на това предизвикателство? Какво да очакват зрителите от Вашето предаване?
- Както и досега, зрителите ни могат да очакват темите на деня, скандалите на деня, успехите на деня, лицата на деня. Няма да се променяме, нищо че е лято. Ще бъдем актуални, ще следваме събитията, защото очевидно лятото няма да е лежерно. През следващите седмици (и докато екипът на „На светло” е във ваканция) ще имаме дори половин час повече - „Събуди се” ще започва в 7.30 ч. и ще продължава до 10 ч.

 

- Освен политика, да очакваме ли други акценти в предаването Ви и какви ще са те?
- Разбира се, не сваляме поглед от социалните теми. И ще продължаваме да го правим. Светските новини също имат своето място. Това е запазена територия за Станислав Дочев с неговия характерен почерк и подход към хората от сцената, в светлините на прожекторите, по спортните терени.

 

- Как смятате, дали случилото се във финансовата и в политическата сцена ще охлади опитите медиите да бъдат използвани за търговия с влияние?
- Опитите няма да спрат. Но се надявам да става все по-трудно. Осветяването на една дълго и грижливо градена схема с любезното съдействие на няколко правителства би трябвало да има точно такъв ефект – да изостри сетивата ни за лъжата, фалша и манипулацията.

 

- Дълго време се занимавате с политическа журналистика. Коя е онази стъпка, според Вас, която политиците ни се боят да направят?
- Боят се да направят най-важната стъпка – да бъдат реформатори. Реформите струват скъпо, в държави като нашата те са болезнени, водят до отлив на гласове, отнемат проценти. Затова у нас има страх от реформи. Затова затъваме и имаме усещането, че се въртим в омагьосан кръг. Здравеопазването е пример. Като по учебник. Но зад „процентите” стоят хора от плът и кръв и това не бива да се забравя.

 

Цялото интервю четете ТУК