Цацаров разпореди незабавна проверка на банката

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка на Корпоративно търговска банка (КТБ) по сигнал на БНБ, съобщиха от прокуратурата. Сигналът е подаден от управителя на БНБ Иван Искров на 9 юли (сряда) и е свързан с извършеното на 19 юни неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми.

 

Взетите в брой от трезора на банката пари са 205 887 223 лева.

 

Получените от БНБ материали незабавно са приобщени към досъдебното производство, свързано с дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД.

 

Прокуратурата иска и правна помощ за призоваването на Цветан Василев. Извършват се активни процесуално-следствени действия, в това число се провежда оглед на трезора на КТБ. 

 

По сигнала на БНБ в Созопол е задържан Орлин Русев - председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД, за когото са налице доказателства, че лично е разпоредил сумата да бъде изнесена от трезора на банката и предоставена на трети лица, уточняват от прокуратурата.

 

Освен това като обвиняемо лице за длъжностно присвояване в особено големи размери, е привлечена Маргарита Петрова - главен касиер на КТБ АД. Тя е извадила посочената сума от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа и в този срок ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража".

 

По-рано днес управителят на БНБ Иван Искров съобщи, че сметките на гражданите и фирмите в Корпоративна търговска банка ще бъдат прехвърлени в „Креди Агрикол” България, която ще бъде одържавена. Лицензът на КТБ пък ще бъде отнет и тя ще бъде обявена в несъстоятелност.

 

Има данни за извършени тежки престъпления в КТБ, съобщи малко по-късно в кулоарите на парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев.