За целта ще бъде изградена специална зала, оборудвана с телевизионни камери

Процеси, водени в Апелативния съд в Пловдив, ще бъдат излъчвани на живо. Идеята беше представена от новия председател на съда Магдалина Иванова, предаде БГНЕС.

 

Зала в съда ще бъде оборудвана с телевизионни камери и особено значимите дела ще бъдат излъчвани на живо. В България няма твърдо установена практика относно снимките по време на съдебно заседание, но ако подсъдимият откаже, мнението му обикновено се уважава. В такъв случай той няма да бъде сниман, а в кадър ще влизат всички останали, отбеляза председателят на Апелативния съд.

 

Друго решение в полза на гражданите е поставянето на ПОС терминал, който да спести на хората плащането на банкови такси, които нерядко са по- високи от съдебните. 

 

Освен това съдия Магдалина Иванова поема наказателното отделение, като трансформира бройката за заместник-председател в редови съдия. 

 

Други идеи за подобряване на работата на съда включват създаване на месечни справки в интернет, създаването на център за обучение и професионална квалификация, библиотека с юридическа литература, електронен архив на всяко гледано дело, преводи на важни процеси в други страни и решения в международното право.

 

Пред журналисти председателят на Апелативния съд представи и двамата си заместници – Вера Иванова, която отговаря за търговското отделение на ПАС и Светослав Георгиев, който ръководи гражданското отделение.