Няма опасност за вложителите на банката, сметките им отиват в "Креди Агрикол"

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка на Корпоративно търговска банка (КТБ) по сигнал на БНБ. Сигналът е подаден от управителя й Иван Искров на 9 юли и е свързан с извършеното на 19 юни неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми. 

 

Сметките на всички граждани и фирми ще бъдат прехвърлени в "Креди Агрикол", която ще бъде одържавена, а неин принципал ще стане Министерството на финансите. Ако депутатите приемат закон, с който мерките да бъдат възможни, "Креди Агрикол” ще отвори врати на 21 юли и хората ще имат достъп до сметките си. От БНБ и държавата обещават достатъчно пари, за да се гарантират пълните суми на хората. Според народната банка може и да не се стигне до теглене на сериозни суми, защото "Креди Агрикол” е добре управлявана банка и след като стане собственост на държавата, е възможно вместо да отблъсне - да привлече нови вложители. 

Още по темата

 

КТБ пък ще остане без лиценз и ще бъде обявена в несъстоятелност, като в нея ще останат само сметките на фирми, свързани с мажоритарния собственик Цветан Василев. Тези фирми имат кредити в размер на 3,5 милиарда лева от общо 5,4 милиарда кредитен портфейл на банката. Досиетата на въпросните фирми липсват. Затова докладът ще бъде предаден на прокуратурата, защото има съмнения за умишлени действия. Тоест  - едни 3,5 милиарда лева просто изчезват под формата на кредити. 

 

Още една сума е изнесена по куриозен начин, твърдят от БНБ. Близо 206 милиона лева са били взети от трезора на КТБ и предадени на трети лица в чували, твърди се, за да стигнат до Цветан Василев. Арестуваните вече са двама. Това са главната касиерка Маргарита Петрова, прилежно подредила парите и предала ги на трети лица, за да стигнат до Василев. Кои са третите лица обаче все още не е ясно. Петрова е в ареста от вчера, а малко след нея там се е озовал и Орлин Русев - доскорошен изпълнителен директор на КТБ. Той е човекът, за когото се предполага, че е разрешил връчването на пачките на ръка. 

 

Прокуратурата потърси помощ от службите в Европа за откриването на Цветан Василев. Активизира се и вътрешното министерство. В кулоарите на парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че има данни за извършени тежки престъпления в КТБ. 

 

"Към момента няма данни, че в резултат на процеса в КТБ по един или друг начин ще се появи заплаха за националната сигурност. Прекалено пресилено е това. Да, Цветан Василев се разследва. Ситуацията в тази банка е коренно различна от ситуацията в други банки, които в резултат на една криминална атака бяха поставени под заплаха”, коментира Йовчев.

 

Не закъсня и реакцията на Цветан Василев, който в отворено писмо до медиите отправи въпроса чии интереси изпълнява Иван Искров.

 

"Чия заповед изпълнявате Вие, господин гуверньор?... Или може би обслужихте интересите на определен кръг от хора, заинтересовани от това да не изплатят своите задължения към банката? Или пък интересите на хора да овладеят на силно занижени цени основната част от активите, финансирани от КТБ", посочва Василев

 

"Вие ме обвинихте, че съм изнесъл в брой огромна сума пари в деня преди поставянето на банката под особен надзор. Не стана ясно как и по какъв начин тези пари са взети и предадени ми, при положение, че от 10 юни аз не съм бил в България”, казва още Цветан Василев. 

 

В писмото той посочва още, че от няколко месеца срещу него е предприета "масирана, целенасочена и изключително манипулативна кампания”, която се пренесла върху всичко, което се свързва с името му. Според него основната цел е КТБ.

 

Изчисленията на финансовия министър Петър Чобанов показват, че може да се наложи държавата да се бръкне с между 1,5 милиарда и 2 милиарда лева. Пред депутатите в парламента той призна, че заради банковите сътресения е възможно да влезем и в процедура по свръх дефицит. Тоест - да надвишим позволените 3%.

 

Междувременно пред БНБ се провежда протест, наречен "BANK with me” на граждани срещу народната банка. БНБ си навлече и гнева на част от журналистите, защото не бяха допуснати до пресконференцията, която беше в тесен кръг, предимно за журналисти от национални медии.