Ако до15 юли не бъде взето решението за актуализацията, ще се стигне до колективни оставки

Лекарски протести имаше в няколко града в страната. Медиците спряха работа за половин час и поискаха спешна актуализация на парите за здраве.


В 12 часа лекарите напуснаха работните си места и излязоха пред лечебните заведения, за да изразят недоволството си. Важно е да отбележим, че по време на протеста нямаше спиране на обслужването на пациентите. Това може да се случи, обаче, тъй като много болници са изправени пред финансов колапс. Ако до15 юли не бъде взето решението за актуализацията, ще се стигне до колективни оставки.


2,5 милиона лева дължи Здравната каса на университетската болница „Св. Анна” в София.

Още по темата

„Медицината е пред провал, болниците са в колапс, хората не могат да работят заради недофинансирането”, твърди проф. Стоян Чакъров от УМБАЛ „Св. Анна”.


Дефицитът вече се е отразил на заплатите. Ако не се направи спешен ремонт на здравния бюджет, има риск и за пациентите.


„Когато представителите на властта тръгнат да се лекуват, те не вървят по тези клинични пътеки, по които останалите пациенти, те трябва да тръгнат, за да видят как са направили законите”, коментира д-р Димитър Николаков от УМБАЛ „Св. Анна”.


Лекарите от Хасково също излязоха на протест. От понеделник част от доставките към лечебното заведение спират.


„900 000 лева, които касата има да ни дава. Кога ще ни ги даде? Тя злоупотребява”, твърди д-р Димитър Кючуков от МБАЛ-Хасково.  


„От септември месец никой не знае как ще продължим”, оплака се и Славея Славова, главна сестра в МБАЛ-Хасково.


„Това не е да лепим плочки”, възмущава се Лидия Манолова, медицинска сестра от МБАЛ-Хасково.


Забавени са плащанията и към частната болница в Русе.


„Имаме пациенти, които изчакват няколко месеца вече за нужната операция, тъй като не е ясно заплатените от Здравната каса скъпо струващи консумативи, кой ще ги заплати и колко струват”, обяснява д-р Илиян Дамянов.


Проблемите вече започват в съдова хирургия с поставянето на стентове.


„Най-неприятната страна на нещата, ако не се променят, ще бъде да спрем да работим. Не е проблем да си намерим работа. Пациентите няма къде да отидат”, оплаква се и д-р Илиян Дамянов.


Лекарите от страната са категорични, че ако има национален протест в София, те ще се присъединят.

 

И един парадокс - оказва се, че в рамките на три дни здравното министерство е изпратило две предложения на Министерския съвет за актуализация на бюджета на НЗОК, но без финансова обосновка. Така на практика това предложение не може да бъде разгледано както на заседание на кабинета, така и на парламента. В съобщението на пресцентъра на Министерския съвет се казва още, че по този начин здравното министрество " само имитира действия пред обществото".


Повече по темата гледайте във видеото.