Буря от обвинения и контраобвинения предизвика конфликтът БНБ-КТБ

Буря от обвинения и контраобвинения предизвика конфликтът БНБ-КТБ сред политиците. Шефовете на централната банка разказаха целия случай на открито заседание на бюджетната комисия. 

 

Повече от три часа продължи представянето на одитния доклад на ръководството на БНБ пред народните представители и медиите, които по-рано не бяха поканени в банката. Основният въпрос, който зададоха депутатите, бе кой и как е допуснал изнасянето на такава огромна сума от КТБ.

 

"Има законодателен орган на тези много сложни отношения, наречен банков надзор. Ако някой нещо е изпуснал или ако някой се е изпуснал, ние трябва да видим с кои текстове кореспондира това изпускане”, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан.
 

"Ние от "Коалиция за България” имаме сериозни претенции към банковия надзор и управлението на БНБ, тъй като очевидно грубо са нарушавани принципите за раздаване на кредити. Кой е виновен - това трябва да преценят държавните органи. Ние не издаваме присъди, но съдебната система ще има дълги години работа”, заяви депутатът Румен Гечев

 

"Как се изнасят тези 200 милиона и къде са органите, къде е МВР? Това им бягство да се прехвърля към банков надзор е неприемливо. Не, че те нямат вина, но това ще го установи прокуратурата”, коментира Димитър Главчев от ГЕРБ.

 

Спешните законови промени все още не са внесени в Народното събрание. Това най-вероятно ще се случи следващата седмица. От парламентарните групи на ГЕРБ, "Коалиция за България” и ДПС заявиха, че най-вероятно ще ги подкрепят в името на консенсуса. В понеделникът пък президентът Росен Плевнелиев свиква консултации за финансовата стабилност на държавата.