Първа градска болница в София е на ръба и едва издържа

Общинските болници ще спрат плановиия прием и плановите операции, ако не се актуализира бюджета на Здравната каса. Лекари предупредиха в "Събуди се", че болните ще трябва сами да плащат скъпите клинични пътеки и да купуват нужните консумативи. Медиците пък ще бъдат поставени в дилемата да избират между заплатата си и лчението на пациентите.

 

Лекарите от Първа градска болница излязоха на предупредителен протест на 11-и юли.  По техни думи, болницата е на ръба и едва издържа
 
„По начало, месечно изработваме около 650-750 хиляди лева. В момента Здравната каса плаща 65% от тези пари, а останалите са обещали някой ден да ги платят. За последните 4 месеца Касата не е платила така наречените надлимитни и част от сумата за предишния месец”, обясни за „Събуди се” д-р Станишев, който е зареждащ хирургическото отделение на болницата.
 
Според  медиците в следващите месеци болничното заведение може и да издържи,  но в по-дългосрочен план би се стигнало до стопиране на плановите болни и плановото лечение.
 
Затруднение имаме със скъпите антибиотици и скъпите консумативи. Компенсираме обаче с професионализъм и с добро отношение към работата и преките си задължения”, обясни д-р Георгиев, завеждащ урологичното отделение на болницата. По негови думи, ако се стигне дотам болницата да остане без пари, пациентите сами ще трябва да поемат клиничните пътеки.
 
Повече гледайте във видеото.