Влакът се е движил със 100 км/ч, сочи разследването

Стана ясно, че дерайлиралият влак София-Варна се е движил с висока скорост – близо 100 км/ч. Това показаха данните от лентата, която съхранява тези данни. Вече се знае и че влакът не е бил управляван от загиналия машинист, а от втория машинист, който в момента е в болницата в Стара Загора.

 

От рано сутринта вървят възстановителните дейности по самата линия и премахването на вагоните, които вчера излязоха от релсите. Засега има останал само един вагон и още един, който вероятно скоро ще бъде премахнат. 

Още по темата

 

По време на инцидента влакът се е движил прекалено бързо. Това са изводите на разследващите. При влизане в отклонението скоростта на композицията е трябвало да бъде 40 км в час.

 

Тъй като релсите са нови, високата скорост била нещо нормално, разказват и живеещите в ромската махала на Калояновец. Именно хората от нея са помогнали на десетки пътници да излязат от обърнатите вагони. Засега други причини за инцидента не се посочват. По това време влакът не е бил управляван от загиналия машинист.

 

"По наши данни вторият машинист, който не е помощник, но е бил второ лице в локомотива, той е управлявал самия влак”, обясни инж. Милчо Ламбрев, директор НКЖИ.

 

Предстои тепърва вторият машинист, който е в болница, да бъде разпитан, а от снощи започна разчистването на железния път.

 

"Очакваме днес път 1, който води към Бургас, да се разчисти до края на деня”, информира Данаил Папазов, министър на транспорта.

 

По-сложен е казусът с път 2, който е с много разрушения. За ремонта му трябва да бъде обявена обществена поръчка, а възстановяването вероятно ще продължи поне месец.

 

Въпреки дългия срок, който ще бъде нужен за цялостното възстановяване на железния път на гара Калояновец, от транспортното министерство уверяват, че трафикът на влакове няма да бъде нарушен, защото в момента не е особено силен.

 

Репортер: Димитър Иванов