Най-вероятната причина за инцидента е високата скорост на влака

Влакова композиция на бързия влак 8601 София-Варна дерайлира в района на жп гара Калояновец край Стара Загора в събота, 12-и юли. При инцидента загина машинистът - 38-годишният Венко Тодоров от Пловдив, а 12 души бяха ранени. Според информациите, в дерайлиралия влак са пътували между 150 и 160 души.
 
Инцидентът е станал около 15,17 часа. Дерайлирали са локомотивът и 4 пътнически вагона. Локомотивът се е завъртял и е ударил третия вагон. Засегнати са четири от общо шестте вагона на влаковата композиция. В последния вагон е имало група деца, които са се прибирали от летен лагер.
 
Най-вероятната причина за инцидента с бързия влак София-Варна при гара Калояновец е високата скорост. Има данни за това, че композицията се е движела със 100 километра в час, при ограничение 40 километра в час. Предстои разследващите органи  да излязат с окончателно становище.
 
Петима от пострадалите общо 12 човека при катастрофата остават в болница „Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора. Останалите са освободени за домашно лечение.
 
Тежко остава състоянието на помощник-машиниста. Той е с множество травми, счупвания, наранявания, в шок, но без вътрешни разкъсвания, за каквито се предполагаше вчера.