От срещата се очаква и яснота за евентуална актуализация на бюджета

Продължават консултациите при президента Росен Плевнелиев за ситуацията около Корпоративна търговска банка и бюджета на Здравната каса. На „Дондуков” 2 са председателите на всички парламентарни групи, придружени от депутати и икономически специалисти. Отсъстват единствено представителите на „Атака”.

Още по темата

 

В разговорите участват премиерът Пламен Орешарски, финансовият министър Петър Чобанов, ръководството на БНБ и главният прокурор Сотир Цацаров. Никой от тях обаче не пожела да разкрие на влизане в президентството с какви конкретни идеи и предложения идва на консултациите.

 

По официална информация срещата е посветена на финансовата стабилност. Тя се провежда в контекста на деликатната ситуация около Корпоративна търговска банка, която беше поставена неотдавна под особен надзор, а от два дни е обект на прокурорски проверки заради съмнения за тежки финансови щети.

 

Главният въпрос е дали банката ще бъде спасявана изцяло с държавни средства и дали ще бъдат погасявани всички депозити, или само влоговете до 100 000 евро, които са гарантирани по закон.

 

Очаква се още да стане ясно дали ще има актуализация на бюджета, както на държавния, така и на този на НЗОК.

 

Повече за консултациите при държавния глава ще научите от видеото.