Той ще бъде преместен в Университетска болница - Пловдив по негово желание

Вторият машинист на влака София – Варна, който дерайлира преди дни, вече е изписан от болницата в Стара Загора. За катастрофата е образувано разследване срещу неизвестен извършител. Причината за тежкия инцидент е човешка грешка, смятат експертите.

Още по темата

 

Под надзора на Транспортна полиция и по собствено желание, 42-годишният мъж Христо Тиляшев беше изписан, без да отрони но пред медиите не отрони нито дума. От Клиниката по неврохирургия Христо решил да продължение лечението в дома си в Асеновград.

 

Пред Нова ТВ приятелката му разказа, че той не отрича да е управлявал влака. Според нея обаче причината за инцидента е технически проблем. Оцелелият машинист споделил, че семафорът е показвал движение направо и не е имало отклонение надясно или наляво. Разказа още, че Христо е машинист от 10 години, а от шест са били екип с починалия Венко Тодоров. Освен екип, те са били и нещо повече – добри  приятели.

 

По случая вече е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. До този момент срещу Христо не са повдигнати обвинения. Според разследването влакът се е движел със 100 км в час при ограничение от 40.

 

Христо вече е разпитан. За разследването ще помогнат съдебни експертизи  и записи от камерите в района на гара Калояновец. Останалите пострадали все още са в болница.

 

Междувременно в Пловдив погребаха първият машинист -  38-годишният Венко Тодоров.