Тропическата буря Рамасун носи ветрове от 110 км/ч, с пориви до 140 км/ч.

Филипините се готвят за наводнения и земни свличания, очаквани със засилващата се тропическа буря Рамасун, която приближава източното крайбрежие на страната, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.


Очаква се бурята да премине в тайфун, преди да достигне бреговете утре сутрин в провинция Албай, съобщава правителствената метеорологична служба.


По данни на синоптиците в момента Рамасун е на около 500 километра източно от град Легаспи, като носи ветрове от 110 км/ч., с пориви до 140 км/ч.


Бурята достигна филипинските териториални води вчера, но все още е над морето. Училищата в някои райони, включително в столицата, отмениха заниманията днес следобед. Морските съдове бяха призовани да не плават по пътя на бурята.


Очаква се Рамасун да напусне територията на Филипините в четвъртък и да се отправи към бреговете на Южен Китай, като преди това премине през северозападните провинции Батаан и Самбалес, както и през столицата Манила.


Припомняме, че Филипините все още се възстановяват от преминаването на тайфуна Хайян през ноември 2013 г., който отне живота на най-малко 6300 души, а повече от 1000 бяхаа обявени за изчезнали.