Недостигът обрича здравната система, алармират пациентски организации

Вместо липсващите 330 млн. в здравеопазването, държавата успя да намери допълнително само 225. Така, една трета от необходимите пари за болниците ги няма.

 

Семейство Русеви са здрави, щастливи и доволни. Случайният минувач надали би предположил, че само преди дни Румен Русев е бил болен от паркинсон. Днес си спомня за болестта, но вече не го боли. Животоспасяващия имплант е заплатил сам, защото касата е обещала да го осигурява едва от август. Само операцията е била за сметка на държавата.

 

За съжаление, ако проблемите с финансирането се задълбочат, пациентите ще трябва да си плащат и самите операции. А този сценарий изглежда все по-вероятен.

 

Здравната каса се нуждае от 328 млн. лева. С писмо до здравния министър в петък от финансовото министерство съобщават, че ще дадат 225. Три дни по-късно здравният министър като че ли не знае и очаква финансова обосновка от Министерството на финансите.

 

Финансовата обосновка срещна недоволството на участниците в Надзорния съвет на НЗОК. А мнозинството беше категорично – 328 млн. и нито лев по-малко.

 

Според Иван Димитров от Български пациентски форум това е категорично обричане на системата. Мнението споделиха и лекарите. Утре те ще решават как да реагират на новото предложение на финансовия министър. Миналата седмица заплашиха, че ако актуализацията не влезе в парламента в началото на седмицата ще има оставки и протести.

 

И все пак – един от възможните сценарии за липсващите 100 млн. е Касата да започне с дефицит следващата година. Вероятно е също част от парите да дойдат от преизпълнение на здравни вноски.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.