Ако методиката бъде одобрена, тя трябва да започне да се прилага от догодина

Предложение за нов начин на калкулиране на такса смет на финансовото минисерство беше обсъдено от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Идеята беше подкрепена от синдикатите и работодателите.

 

Ако в момента таксата за отпадъци се определя на база данъчна оценка на недвижимия имот, то в бъдеще това да става или на база сметките за комунални услуги или на база количество отпадъци.  


Вариант 1 е да е обвързано със сметките ни за ток и вода. Това обаче в някои случаи може да доведе до увеличаване на такса смет.


Вторият вариант е общините да ни продават торби за смет с определена вместимост и по това да се определя колко да бъде таксата за отпадъци на домакинството или фирмата.


Ако методиката бъде одобрена, тя трябва да започне да се прилага от догодина.


„В сегашната ситуация - един пие, друг плаща, а сервитьора надписва сметката. На общините им е предоставена възможност да изберат това, което е най-адекватно за тях, но разбира се тези възможности са много по-добри за тях отколкото съществуващата в момента практика”, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

 

Повече по темата гледайте във видеото.