Километрични опашки се образуваха при Калотина

Българо-турската граница при ГКПП-Капитан Андреево отново е блокирана. Търговци на скрап и днес протестират заради влязъл в сила закон, който според тях заплашва бранша.

 

От 9 часа тази сутрин отново никой не може да премине през граничния пункт. Блокадата важи както за леки и товарни коли, така и за автобуси.

 

Същото е положението и на ГКПП-Калотина, където са се образували километрични опашки от чакащи автомобили. Протестиращите представители на фирмите за скрап се готвят да блокират и други гранични пунктове в страната, докато исканията им не бъдат удовлетворени. Те настояват промените в закона, влезли в сила от вчера, които по думите им ги обричат на фалит, да бъдат отменени поне за още две години.

 

Това, за което най-спешно настояват търговците за скрап обаче е политическите партии да вземат решение и да им дадат обещание.

 

Днес започнаха преговори в Министерството на околната среда и водите, а малко по-късно се очаква президентът да поеме ролята на арбитър в разговорите между представителите на търговците и политиците, които трябва да им обещаят изпълнение на техните искания.

 

„Позицията на Министерството на околната среда и водите е, че подкрепя законопроекта за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците, с който се удължават тези преходни срокове. Така че да не поставяме както общините, така и бизнесът, във фактически невъзможни за изпълнение обстоятелства”, заяви екоминистър Станислав Атанасов.

 

„Исканията на протестиращите са само две: искаме удължаване на срока до началото на 2016 г. и продължение за изкупуването на метали от физически лица - черни и цветни и искаме безкасовото плащане също да бъде удължено в този срок”, каза Иво Георгиев, председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия.

 

Камионите, блокирали пътя към Турция, засега остават.

 

Повече по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Димитър Иванов