Войната носи разруха и за двете страни на конфликта между Израел и Хамас

Нови обстрели и бомбардировки има в Израел и Палестина. Въпреки че Израел прие предложеното от Египет примирие, ислямистите от Хамас го отхвърлиха. Последва обстрел към израелския град Ашдот.

 

Войната носи разруха за двете страни на конфликта. През последната седмица щетите за Израел са само материални. Хората обаче изпадат в ужас всеки път, когато завие сирената.

 

„Това положение не е за първи път в Израел. Особено хората, които са с деца, са много по-стресирани. През нощта има сигнали, трябва да се крият по стълбища. Понякога успяват, понякога не успяват”, разказва Леа Перез.

 

Затова тя в момента е при своите родители в България. От 17 години живее в Израел. Обикновено идва у нас за почивка през лятото. Тази година обаче престоят ще е по-дълъг. 

 

„Останахме в България, за да спестя травмата на дъщеричката ми. Нашият град е на около 20 километра от Тел Авив. Повечето от ракетите, които се изстрелват към Централен Израел, минават през въздушното пространство над нас”, разказва Леа Перез. 

 

По думите ѝ за хиляди в Израел конфликтът се е превърнал в част от живота.

 

За седмица войната взе живота на над 190 палестинци. Сред тях е почти цялото семейство на Ясер Ал Хадж.

 

„Загубих двамата си родители, братята и сестрите си. Останах само аз. Животът за мен се очертава доста труден оттук нататък”, заявява Ясер Ал Хадж.

 

Израел твърди, че насочва ударите си единствено към бойци от Хамас. В повечето случаи обаче обектите се криели сред цивилни.