Половин година съпругът на 35-годишната Калина води борба с държавните институции

Половин година мъж от Пловдив води неистова борба с държавните институции, за да може да се грижи за трите деца и съпругата си, която е в будна кома. Законът отписва тези хора, въпреки че са физически живи и близките им са поставени пред абсурдната ситуация да доказват това. Историята на Иван Стефанов всъщност е пример какво се случва с хората, изпаднали в състояние на будна кома и защо близките им попадат в омагьосания кръг на държавната бюрокрация. 
 
Животът на Иван Стефанов се преобръща преди шест месеца, когато съпругата му е блъсната на пешеходна пътека близо до дома им. 
 
„Катастрофата на живота. На 3-ти февруари жена ми излезе да отиде до майка ми и така и не се върна. Обадиха ми се от шоковата зала на болницата, че съпругата ми е там и е ударена от лек автомобил”, припомня си мъжът.
 
От удара 35-годишната Калина Стефанова изпада в будна кома. За тези хора лечението в болница трае само три месеца - толкова е клиничната пътека. Затова я изписали в същото състояние, без никакво подобрение.
 
„За нея пътеки няма. Просто всичко приключва дотук. И оттук нататък започват вече мъките - рехабилитации, викане на лекари на частно - 20 лева е на ден. Просто не трябва да се пропуска, защото така може да залежи и става още по-лошо”, обясни бащата на три деца.
 
Иван изпада в безтегловност, когато се сблъсква със следващия голям проблем. Не може да предприеме никакви действия за лечението й без нейното съгласие. Не може да получава детските на деца и социални помощи без подписа на съпругата си. Не може да й извади документи. Без пълномощно, подписано от нея, застрахователите отказват да изплатят обезщетението. И самото разследване за катастрофата спира без нейния подпис, а по думите на Иван, е известно кой е човекът, който е блъснал съпругата му.
 
За да води дело срещу виновния шофьор, Иван трябва да бъде упълномощен от съпругата си. А за да получи пълномощно от човек в будна кома, се води дело. То трае поне година.
 
„Един затворен кръг. Всеки си прехвърля топката. Безумието е пълната безотговорност на държавата. Вместо да ни помага държавата, тя ни вреди”, на мнение е Иван.
 
Самотният баща е на предела не само на силите си, но и на финансовите си възможности. Той е пенсионер по болест и трудно сега свързват двата края.
 
„С моята пенсийка от 131 лева и с на майка ми пенсията - това ни е издръжката”, обяснява той.
 
8-годишната Йоана е загърбила игрите и детските книжки, за да се грижи за майка си. Неотлъчно е до нея. Споделя, че й липсва, че не може да си говори с майка си: Липсва ми, че не мога да ходя с нея и да си говоря с нея за много неща. Тя с очите си ми казва, че си ги спомня и тихичко говори”.
 
А Иван е категоричен: Искам да я изправя на крака. Искам да застане до мен. Това ми е борбата. Тя е най-важната за мен!”
 
Репортер: Благой Бекриев  
 
Ако желаете да помогнете на семейството, можете да се свържете с Иван Стефанов на номер 0988 35 15 54.
 
Банкова сметка:
 
Иван Димитров Стефанов
Уникредит Булбанк
IBAN: BG51UNCR70001519869454
BIC: UNCRBGSF