Прелели са реките Ропотамо и Дяволска

Бедствено положение заради обилните валежи е обявено в тази сутрин община Приморско. От 6 ч. сутринта заседава кризисен щаб. 
 
Прелели са реките Ропотамо и Дяволска. Затворен е пътят преди лонгоса около река Ропотамо, тъй като има много паднали и изкоренени дървета вследствие на силната гръмотевична буря през нощта.
 
Затворени са и обходните пътища през Равадиново. До Приморско може да се стигне единствено с високопроходима техника. Залята е и цялата централна част на Приморско. Има обърнали се автобуси, които са препречили движението по обходните маршрути. 
 
"Никъде няма нито полиция, нито жандармерия, нито някаква държавна институция, която да указва на шофьорите, че не трябва да продължават в посока Приморско", информира нашият репортер Цеца Алексова.
 
Кметът на Приморско: Само един човек е бедстващ, предстои да бъде осигурен"Има прекъснато захранване, защото има наводняване на места", заяви кметът на Приморско д-р Димитър Германов за Нова ТВ. По негови думи от вторник вечерта са постъпили над 65 сигнала от граждани за наводнени приземни етажи, къщи и хотели заради бурята. "Имаше сигнали за бедстващи хора, но те вече са осигурени и към настоящия момент само един човек в района на село Веселие остава да бъде изваден от ситуацията, в която се намира", обясни кметът. Малко след 10.00 ч. кметът потвърди, че бедстващият мъж е бил спасен. Няма информация за евакуирани туристи. 
 

Областният управител на Бургас: Няма пострадали хораОбластният управител на Бургас Павел Маринов увери, че ситуацията се наблюдава от рано сутринта и че има непрекъсната връзка между отговорните институции. Той коментира, че  дъждът в района вече е спрял. 

 

Пострадали хора няма. Има такива, които са спрели с автомобилите си по пътя, защото не могат да се придвижат. Изтичането на водата започна и се очаква скоро да премине критичният момент. Няма информация за наводнени къщи. Има спряно електричество, но имаме готовност, ако трябва да се правят отводнителни мероприятия с помпи, да ги включим на агрегати, но сигурно няма да се стигне дотам”, коментира Павел Маринов.

 

Репортерът на Нова: Положението е страшноПоложението е страшно. Има няколко километрични участъка след Равадиново в посока Приморско, където река Ропотамо е заляла пътя. Височината на водата надхвърля метър”, заяви репортерът на Нова ТВ. 

 

Екипи на EVN работят за справяне с последствията на обилните валежи, които наводниха трафопостове, пътища и улици и доведоха до нарушаване на електрозахранването. Към момента няма цяло населено място без захранване, а отделни части в гр. Приморско и местността Германка до гр. Созопол. Очаква се след отводняване на съоръженията захранването да бъде възстановено в близките часове, информираха от дружеството.

 

Междувременно, зрители на Нова ТВ изпратиха своите снимки и сигнали от наводнените райони в рубриката "Моята новина". Те ни съобщават, че Смокиня е под вода, а пътните връзки до и след Созопол са напълно прекъснати"Никой не прави нищо", оплакват се те.  

 

Очаквайте повече информация в обедната емисия на Новините на Нова в 13 часа.

 

Изпращайте ни Вашите снимки и видеоматериали на наводненията в Приморско и региона в рубриката "Моята новина"