Парите са на фирми, свързани със собственика, предполага финансистът

Финансистът Стоян Александров, който има свои и фирмени пари в КТБ, отрече разпространената и от самия него информация, че 205 млн. лв. са изтеглени от банката и изплащани на политици в продължение на години, а оформени счетоводно наведнъж. Бившият финансов министър каза в „Здравей, България”, че главната счетоводителка на КТБ Мария Димова, която е под домашен арест, потвърдила пред него, че парите са изнесени в един ден.

Още по темата

 

Става въпрос за над 90 млн. евро и по-малки суми в левове и долари, изтеглени и изнесени, но не с чували, уточни Александров. Думите му потвърждават първоначално разпространената, а след това опровергана от властите информация за изчезването на крупната сума.

 

Парите са на няколко фирми с големи наличности, обясни финансистът, който се познава с ръководството на Корпоративна търговска банка. Сумите са били във високи копюри. „В продължение на няколко часа, няколко лица от различни фирми могат да ги изнесат, без това да направи впечатление”, предположи Стоян Александров, според когото „фирмите са явно близки до собственика”.  

 

Финансовият експерт сподели информация, според която имало нареждане на Цветан Василев парите да бъдат върнати в банката. Първият синдик, който е бил съгласен с това, е отстранен, а другите синдици са отказали.

 

Василев е във Виена и действително се страхува за живота си, каза още Стоян Александров. При кореспонденцията си с него, около поставянето на КТБ под специален надзор, той се поинтересувал дали не трябва да реагират и другите акционери, в частност оманците. От отговора на банкера станало ясно, че това вече е направено. До среща с ръководството на БНБ, поискана три пъти от оманските акционери, така и не се стигнало след отказ от централната банка. Освен готовност за среща, те изявили и желание да подкрепят банката.

 

„Ако е истина, че депозитите над 100 хил. евро възлизат на близо 1 млрд. лева, повече от половината от тези пари са на държавни и общински структури, на болници, университети и фондации. Не знам как политиците, които ще провеждат предизборна кампания, ще отидат в една община, на която парите, в това число по европейските проекти, са блокирани, а те ще искат да гласуват за тях”, коментира Александров. Затова според него най-добрият изход е Корпоративна търговска банка да бъде стабилизирана

 

Целия разговор с бившия финансов министър можете да проследите във видеото.