Няма прелели язовири на територията на община Приморско

Южното Черноморие е под вода. Стотици са блокираните туристи, има закъсали коли, наводнени улици, хотели и домове. Реките Ропотамо и Дяволска преляха. Обявено е бедствено положение в община Приморско.
 
Пътят от Созопол до Приморско е затворен. От „Пътна полиция” съветват да не се пътува по Южното Черноморие, докато не се нормализира ситуацията.
 
Междувременно жълт код е обявен за днес, 16-и юли, осем области на Северна България заради интензивни валежи и гръмотевични бури. Кодът е в сила за областите Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска и Търговищка. В тези области ще има валежи между 15 и 35 л/кв.м. Ще вали и по Черноморието. 
 
Въпреки че пътят от Созопол за Приморско е затворен, наш екип успя да премине през наводнените участъци. По целия участък от Бургас до река Ропотамо до 9.30 ч. екипът ни не срещна нито един полицейски автомобил, който да спре движението. Няколко бяха километричните участъци от пътя  към Приморско, които река Ропотамо е заляла. Дълбочината на водата в отделни участъци надхвърля 1,80 м. На изхода от Приморско в посока Бургас имаше полицейски автомобил, но колоната от чакащи автомобили беше километрична, а водачите нямаха информация за ситуацията. Входът към града беше препречен от аварирал автобус, който около 5.00 ч. сутринта приливна вълна поднесла към тревата.
 
В Приморско има наводнени приземни етажи и мазета. Десетки са падналите дървета от урагана. Плажната ивица е унищожена, река Ропотамо е разделила плажа на две, десетки лодки са навътре в морето. Преляла е и река Дяволска. Приморско е откъснато от другите населени места заради това обявено бедствено положение.
 
„Има паднали дървета, има скъсани проводници от електропреносната мрежа. Имаме сигнали за бедстващи хора. Тези сигнали бяха отработени и съответно и тримата човека, които бяха заявили искане за помощ, им беше осигурена такава и хората са спасени”, обясни кметът на Приморско Димитър Германов.
 
Единствено Нова ТВ успя да заснеме спасителна акция по изтеглянето на противопожарен автомобил, който навлезе в наводнен участък по пътя между Созопол и Приморско. Там дълбочината на водата достига 1,80 м. Пожарната трябваше да спаси бедстващи младежи, които прекараха два часа на покрива на автомобил, тъй като никой не ги предупредил, че нивото на водата на река Ропотамо е толкова високо и приливната вълна ще дойде толкова рязко. Пожарната обаче се е наводнила. В крайна сметка фадрома с лодка спаси бедстващите младежи и изтегли противопожарния автомобил.
 
В момента кризисният щаб в Приморско продължава да работи по отстраняване на последиците от снощната буря. 
 
Няма прелели язовири на територията на община Приморско. Градът започва постепенно да се възстановява към нормален ритъм на живот. 
 
Зрители на Нова ТВ ни изпратиха снимки и видеокартина от бедстващия район в рубриката "Моята новина".
 
Наводнението в Приморско през вашия обективЯна П. ни изпрати кадри и фотоси от наводнения къмпинг Смокиня. Централният плаж е почти напълно унищожен. Стихията е отнесла каравани, а морската вода е замърсена от образувалите се кални потоци. Туристите в хотелите също са свидетели на потопа, една от тях е Роси Василева. На много места захранването е прекъсвало през нощта. Ток е нямало и в Созопол, Приморско, Ясна Поляна, Маслен нос, Калово, Заберново, Граматиково. Пътят Ясна поляна - Приморско е затворен, има паднали дървета по пътя, покрай река Ропотамо към Созопол. Има наводнен участък на детелината на Приморско и е спрян централният път Приморско - Южно Черноморие. Снимки на пътната обстановка ни изпрати Веселин Славчев. И в центъра на Приморско наводнението е потопило във вода улиците, свидетелства Владислав Върбанов. 
 
Повече за поредната водна стихия това лято, която този път наводни Южното Черноморие – гледайте във видеата.
 
Репортер: Цеца Алексова