В крайна сметка утре актуализацията няма да влезе в пленарната зала

Заседанието на трите комисии, които трябваше тази вечер да одобрят новите цифри в държавния бюджет, се провали. Така в крайна сметка утре актуализацията няма да влезе в пленарната зала. 

 

Изненади на заседанието не липсваха. 

 

Най-напред изненадан беше Алиосман Имамов от ДПС. В неговия проект за поправка на бюджета на НЗОК бяха записани 100 милиона отгоре. Според финансовия министър Петър Чобанов това било техническа грешка.

 

Депутатите от ГЕРБ пък се изненадаха от размера на заема, който държавата ни може да тегли – до 3,5 млрд. лева. Казаха, че ще трябва да мислят по този въпрос и ще вземат решение утре. 

 

„Получихме материалите за „големия” държавен бюджет, защото покрай тези 225 милиона се прави корекция за 3,5 милиарда, получихме ги в 14:30 часа”, заяви Петър Кънев от БСП.

 

„Докога така? До 31 декември? Провеждайте заседание, ние няма да участваме повече в тези заседания”, заяви Цецка Цачева. 

 

Според министър Чобанов няма да има проблем, ако бюджетът се гласува следващата седмица. От ГЕРБ обаче обявиха, че няма да влизат и да работят при тези обстоятелства.