Мика Зайкова попита защо "Креди агрикол" трябва да се одържавява, след като работи добре

Какво трябва да стане с депозитите в КТБ? Ще бъдат ли ощетени данъкоплатците, ако всички депозити извън гарантираните към този момент по закон – до 100 000 евро, бъдат изплатени на хората, които дължат авоарите си там и възможно ли е това да повлече някаква опасна вълна? Тези няколко въпроса вълнуват не само политическия, но и обществения живот в страната. В „Здравей, България” техните отговори се опита да даде финансовият експерт Мика Зайкова
 
„През април 2014 г. Европейският парламент гласува три мерки, които целяха точно това – при подобни ситуации данъкоплатците да не бъдат ощетени. Първата мярка е тази, която и България има – Фондът за гарантиране на влоговете се събира от банките, а не от данъкоплатците и от бюджета. Оттам нататък трябва и ще се разработи европейски предпазен, надявам се към средата на ноември”, уточни финансовият експерт.
 
Какви са правилата и възможностите, с които разполагаме в момента? 
 
По думите на Мика Зайкова, за да бъдат изплатени всички депозити, са необходими приблизително 6,1 млрд. лева. "В същото време във Фонда за гарантиране на влоговете има 2,2 млрд., в БНБ, в управление „Емисионно” има 5 млрд. лева, които са извън парите за валутния борд. Тоест, те биха могли да помогнат. Във фискалния резерв имаше 6,8 млрд. лева. От тях 4,5 млрд. лв. трябва да има до края на годината, така че остават 2,3 млрд. лв. или общо 9,5 млрд. лева", обясни експертът и допълни: „Финансовият министър, при корекцията на бюджета вчера, каза, че ще емитира дълг от 3,4 млрд., от които 2,7 млрд. ще бъдат за поддържане на финансовата система”. 
 
Поемането на тези разходи е най-крайната мярка, когато няма никакъв друг изход и аз питам защо в този процес не се включат акционерите? Само независимият одитор може да каже какво е състоянието на банката. А той каза две важни неща, по твърдения на г-н Искров. Първо, „Креди Агрикол” се управлява добре и е добра банка. Аз питам какво търсят тогава квесторите там и защо тази банка ще се одържавява? Второ, защо одиторът не може да даде точно и крайно заключение поради някои липси в някои кредитни досиета, а после се каза, че всъщност няма липсващи досиета”, коментира Мика Зайкова и заключи:
 
„Затова трябва още един одитор да влезе и затова преди да решаваме да разрушаваме нещо, трябва да попитаме акционерите какво биха направили”.
 
Целия разговор с финансовия експерт Мика Зайкова в „Здравей, България” гледайте във видеото.