Освен кал и довлечени отпадъци, там имаше десетки изкоренени вековни дървета

Бедственото положение в общините Бяла и Приморско, които пострадаха от наводнения, беше отменено днес. След обилните дъждове остават проблемите с разрушената инфраструктура и наводнените сгради. Възстановява ли се Приморско след наводнението?


На паркинга на резервата Ропотамо обикновено спираха автомобили и автобуси с туристи, дошли да се разходят с лодки по реката. Днес обаче освен кал и довлечени отпадъци там имаше десетки изкоренени вековни дървета.

 

Още по темата

„Всичко е съборено, абсолютно всичко. Вижте лодката. Това сега е във водата дето вързахме лодката. Как са изправени и лодките са заминали. Какво да ви кажа?”, обяснява работникът Георги.


Пазачът, който не желае да говори пред камера вчера е бил повлечен от водната стихия, но се е задържал за дървената ограда. Работниците обясняват, че такава приливна вълна не помнят през живота си.


Село Веселие от вчера е без ток и вода. По обед днес пристигнаха първите водоноски.
„Снощи отидохме до една чешма извън селото. Напълнихме там краката, но телата не можем да си измием, защото водата е мръсна”, разказва Мария, жител на село Веселие.  


Водата е разрушила и улиците в селото.


„Каква част от уличната мрежа е разрушена кмете?! - Ами мисля, че 75-80% всичко е гроб”, отбелязва кметът на село Веселие Стойчо Карабенов.


Стихията обаче се оказа, че има и положителна страна. От вчера хора от Веселие и съседните села събират по полето тонове риба, която е излязла от близкия развъдник.


„Много риба ли има на полето?! - Има, има, който е дошъл по-рано е хванал. Който дошъл по-късно и той хванал, и я тупка по главата - Има за всички казваш?- За всички, да”, потвърждава Бойко.


В същото време в Приморско туристите почти не са разбрали, че е имало проблеми вчера. Басейните са пълни, няма желаещи да прекратят почивката си преждевременно.


„Имаше буря, но какво от това. Всичко си беше нормално и закуска си имахме, и басейна си беше чист. Оставам да почивам тук”, категорична е Мариам Бард от Словакия.


„След тези случки във Варна, де да знам. Не беше чак толкова лошо”, казва Николай.


„Голямо напрежение беше, голямо изживяване беше. Нямаме отлив на туристи. Днес имаме нови групи. Групите си идват в пълен състав. Не мисля, че има място за притеснение на този етап”, успокоява Денка Минчева, мениджър на хотел.


Пострадалите приземни етажи и мазета на хотелите вече са отводнени.

 

Спокойна е обстановката и в Бяла. Къщите, които пострадаха от пороя са отводнени.


Повече по темата гледайте във видеото. 

 

Репортери: Цеца Алексова и Николай Василковски